1. Změny adres přechodného pobytu v Rakousku

V případě změny místa výkonu práce v Rakousku, resp. změny adresy přechodného pobytu, vám doporučujeme ohlásit změnu adresy příslušnému úřadu. Správně nahlášená adresa dokáže urychlit zpracování vaší žádosti o vrácení daní tím, že bude zaslána na správně místně příslušný daňový úřad. Zároveň jakoukoli úřední korespondenci vám zašlou na správnou adresu a nebude třeba žádat úřady o její opětovné zaslání, což prodlužuje zpracování žádostí o vrácení daní o několik týdnů až měsíců.

Po přihlášení vám bude vystaveno potvrzení o pobytu. Meldebescheinigung nebo Meldezettel, ve kterém jsou uvedeny údaje o osobě, která se přihlásila k pobytu, časové období přihlášení, typ pobytu (přechodný nebo trvalý) a adresa osoby v Rakousku, na jejímž základě se stanoví místně příslušný daňový úřad.

Nechte si zpracovat žádost o vrácení daní ze zahraničí u odborníků v TJ-Legal.

  1. Číslo sociálního pojištění (Sozialverischerungsnummer)

Je výhodné, pokud si co nejdříve zjistíte, jaké číslo sociálního pojištění, tzv. SVNr. vám bylo přiděleno. Jednak tak získáte doklad o tom, že jste byli přihlášeni do systému rakouského sociálního pojištění, a jednak získáte prostředek, který vám usnadní komunikaci s daňovým úřadem v Rakousku. Toto číslo představuje pro poplatníka obdobu českého rodného čísla. Číslo sociálního pojištění se skládá z 10 číslic. První čtyři jsou vygenerovány a dalších šest představuje datum narození (např. je-li občan narozen 01.01.1990, bude poslední šestičíslí 010190). Je uvedeno například na e-Card (zelená kartička) nebo v ročním zúčtování příjmů (Lohnzettel).

  1. Potvrzení od zaměstnavatele o obdobích odpracovaných v Rakousku (Arbeitsbescheinigung)

Po skončení každého zaměstnaneckého poměru je zaměstnavatel povinen vydat vám zápočtový list, resp. vystavit potvrzení o odpracovaném období, tzn. Arbeitsbescheinigung. Pečlivě si jej uchovejte, slouží vám jako potvrzení o odpracovaném období a o období, ve kterém za vás bylo odváděno zdravotní a sociální pojištění.

  1. Roční zúčtování příjmů z Rakouska (Lohnzettel L16)

Po skončení každého zaměstnaneckého poměru je zaměstnavatel povinen vydat vám roční zúčtování daní (v našem blogu si přečtěte: proč je Lohnzettel jeden z nejdůležitějších dokumentů), které udává výši příjmů ze zaměstnání během kalendářního roku. Je nezbytným podkladem pro vypracování a podání daňového přiznání v Rakousku. Lhůta, do kdy má zaměstnavatel vystavit toto potvrzení, je stanovena do konce února následujícího roku. V případě, pokud jím nedisponujete, rádi ho za vás od vašeho zaměstnavatele vyžádáme.

  1. Náklady na bydlení

Doporučujeme vám odkládat si všechny účty, faktury a zálohové platby za ubytování v Rakousku, které mohou ovlivnit výši daňového přeplatku ve váš prospěch. Všechny tyto náklady jsou relevantní při zpracování vaší žádosti o vrácení daní z Rakouska a po splnění zákonem stanovených podmínek je lze uplatnit v daňovém přiznání jako odpočitatelnou položku.

V případě, že vám váš zaměstnavatel strhává z platu náklady na bydlení, nechte si to potvrdit, resp. žádejte, aby to bylo zapsáno ve vaší výplatní pásce (Lohnabrechnung).

  1. Náklady za dopravu do práce

Rovněž je třeba odkládat všechny účty, pokladní doklady za tankování nebo jízdenky, které se týkají dopravy na pracoviště. K uplatnění těchto výdajů je třeba být přihlášen k pobytu (bod 1) a uvést adresu pracoviště. Zároveň je třeba vést si evidenci cest z Rakouska domů za rodinou (tzv. Familienheimfahrten) v cestovním deníku (Fahrtenbuch).

  1. Pracovní historie

K žádosti o vrácení daní je třeba zdokladovat pracovní historii celého kalendářního roku v Rakousku i mimo něj. Nezapomeňte na potvrzení o evidenci na úřadu práce, potvrzení ze sociální pojišťovny o pobírání dávky v nezaměstnanosti, potvrzení o studiu, příspěvky od fondu BUAK (přečtěte si, jak si nechat vyplatit nevyčerpanou dovolenou z fondu BUAK), případně potvrzení ze zdravotní pojišťovny o období, kdy jste byli samoplátcem nebo čerpali příspěvky během pracovní neschopnosti.

  1. Formulář E9 (Bescheinigung EU/EWR)

Potvrzení E9/EU/EWR je nedílnou součástí vašeho rakouského daňového přiznání. Výjimku tvoří takové daňové přiznání, jehož poplatník má trvalý pobyt v Rakousku (Hauptwohnsitz). Na formuláři EU/EWR/E9 je uveden základ daně plynoucí ze zdrojů dosažených na území České republiky a ze zahraničí, s výjimkou příjmů, kterých bylo dosaženo na území Rakouské republiky. Zpracování vaší žádosti je proto nutně spjato s povinností mít podané české daňové přiznání za období, za které chcete požádat o vrácení daní z Rakouska. Pokud nemáte podáno české daňové přiznání, stačí nás o tom informovat, rádi vám s jeho zpracováním pomůžeme.

  1. Rakouské rodinné přídavky (Familienbeihilfe)

Pobírání rakouských rodinných přídavků představuje předpoklad pro možnost uplatnění daňových zvýhodnění v žádosti o vrácení daní z Rakouska.

  • Alleinerzieher/Alleinverdienerabsetzbetrag = příspěvek na dítě pro osamělého rodiče/pro samoživitele,
  • Mehrkindzuschlag = příspěvek pro vícečetné rodiny
  • Familien Bonus Plus
  1. FON

Jednou z možností, jak urychlit zpracování žádosti o vrácení daní z Rakouska, je elektronický portál FinanzOnline (FON), který umožňuje online zpracování daňového přiznání z Rakouska a zároveň zkracuje období vyplacení daňového přeplatku. Prostřednictvím FinanzOnline je možné získat chybějící podklady, které jsou nezbytné pro zpracování žádosti, zkontrolovat podklady, které rakouský daňový úřad přijal od zaměstnavatele, a také kdykoli ověřit stav zpracování žádosti o vrácení daní.

Náš tip

Po skončení daňového roku nám zašlete vyplněné formuláře a my vaším jménem požádáme o vrácení daně Rakousko.