Lohn-/Gehaltsabrechnung je měsíční zúčtování příjmů. Jde o dokument, který podává informace o složení mzdy, případně platu zaměstnance za určité období.

Zaměstnavatel je ze zákona povinen jej vystavit každému zaměstnanci vždy na konci kalendářního měsíce a doručit nebo předat mu jej v předem stanoveném termínu, zpravidla do posledního dne následujícího měsíce. Slouží k dokumentaci odpracovaného období a k ověření vyplacené výše mzdy, případně platu.

V češtině termínu Lohn-/Gehaltsabrechnung odpovídá označení výplatní páska.

Mnoha zaměstnancům není známa skutečnost, že nárok na vydání výplatní pásky má až tehdy, když mu je vyplacena mzda, resp. plat. Pokud zaměstnavatel ještě mzdu, resp. plat nevyplatil, nemá vůči zaměstnanci povinnost ve formě nevydané výplatní pásky.

Jaký je rozdíl mezi mzdou a platem?

Zaměstnanec dostává mzdu (Lohn), peněžní částku za vykonanou práci za jisté časové období (např. za odpracované hodiny). Pokud odpracuje zaměstnanec například místo osmi jen šest hodin, dostane zaplaceno za pouhých šest hodin. Odpracuje-li deset hodin, dostane zaplaceno i za další dvě, avšak musí tomu předcházet dohoda se zaměstnavatelem, v jaké výši a v jakém časovém horizontu.

Zaměstnanec dostává plat (Gehalt) tehdy, je-li mu vyplácena peněžní částka, která je v pracovní smlouvě pevně stanovena buď dohodou se zaměstnavatelem, nebo, týká se to většiny případů, tarifem. Existuje velké množství tarifních tabulek, například pro strojírenský, potravinářský průmysl, pro pracovníky ve státní správě apod., kde se určuje výše příjmu v závislosti na kvalifikaci, specializaci, věku zaměstnance, pracovního zařazení apod.

Co musí obsahovat rakouská výplatní páska?

Obecná část

  • jméno a adresu zaměstnavatele,
  • jméno, adresu a datum narození zaměstnance,
  • číslo sociálního pojištění a daňové číslo zaměstnance,
  • začátek a konec zúčtovaného období.

Část týkající se příjmu

  • hrubá mzda, resp. plat v hrubém (brutto),
  • peněžní hodnoty, příjmy v naturáliích, příplatky,
  • příspěvky do důchodové pojišťovny,
  • nezdanitelné položky,
  • církevní daň,
  • příspěvky do sociální pojišťovny zaměstnance;
  • zvláštní srážky,
  • náhrada nákladů,
  • výše odvedené daně z příjmu,
  • výška vyplacené mzdy, resp. platu (netto).

Kdo je zodpovědný za vystavení mé výplatní pásky v Rakousku?

V malých a středně velkých podnicích to bývá většinou účetní firma nebo daňový poradce zaměstnávajícího podniku. Ve větších firmách nebo podnicích je za vystavení zodpovědné personální, případně účetní oddělení. Každému zaměstnanci vede odpovědný pracovník vlastní konto příjmu. Sestavení příjmu, srážek a odvodů se zaznamenává ve mzdových, resp. platových seznamech.

Co v případě, že mi zaměstnavatel výplatní pásku nevydá?

V případě, že vám zaměstnavatel nevydává výplatní pásky, neměli byste dlouho váhat a vyžádat si je bezprostředně po uplynutí 30 dnů od odpracovaného období.

Při vyžádání máte právo na základě vlastních záznamů zaměstnavateli zdokladovat, jaký výkon jste za odpracované období podali (jak dlouho jste v který den pracovali; jaký byl váš úkol; jaká byla vaše práce přesčas apod.). Při tom je třeba vědět, že zaměstnavatel nemá povinnost výplatní pásky zasílat, je pouze povinen doručit je zaměstnanci na pracoviště.

Pokud ukončíte pracovní poměr a odcestujete zpět do Česka, případně se přestěhujete do jiného města, domluvte se předem se zaměstnavatelem, jak a kdy vám doručí poslední výplatní pásku, případně roční zúčtování vašich příjmů.

Co v případě, že výplatní pásky nemám a chci požádat o vrácení daní z Rakouska?

Kontaktujte naši společnost TJ-Legal a ta je za vás od vašeho (bývalého) zaměstnavatele, účetní firmy nebo daňového poradce vyžádá. Rychle, jednoduše a v plné legální výši.