Podmínky pro získání rodičovského příspěvku (Kinderbetreuungsgeld):

  • máte nárok na přídavky na děti z Rakouska (Familienbeihilfe),
  • žijete ve společné domácnosti s dítětem a jste na stejné adrese přihlášeni k trvalému pobytu,
  • matka absolvovala během těhotenství minimálně 5 prohlídek u gynekologa a novorozené dítě alespoň 5 prohlídek u dětského lékaře před dovršením 15. měsíce věku; potvrzení o těchto prohlídkách je nutné včas doručit zdravotní pojišťovně, která žádost o rodičovský příspěvek zpracovává,
  • nepřekročili jste hranici povoleného vedlejšího příjmu pro dobu pobírání rakouského rodičovského příspěvku.

Získejte daně z Rakouska

Kromě možnosti získat rodičovský příspěvek využijte také svůj nárok na vrácení daní z Rakouska. Výše daňového přeplatku se pohybuje nejčastěji ve výši 636 € až 3 517 €.

Dva systémy rodičovských příspěvků z Rakouska – základní informace

Rodiče dětí narozených po 1. březnu 2017 si mohou vybrat ze dvou způsobů vyplácení rodičovského příspěvku. Mohou zvolit:

  • paušální systém s kontem pro pobírání rodičovského příspěvku (Kinderbetreuungsgeld-Konto) a v rámci něj zvolit variantu dle vybrané délky pobírání, nebo
  • rodičovský příspěvek vypočítaný na základě předcházejícího rakouského příjmu (Einkommensabhängiges Kinderbetreuungsgeld).

 

Základní informace o obou systémech:

Konto rodičovského příspěvku Rodičovský příspěvek vypočítaný na základě příjmu
Délka pobírání příspěvku, pokud jej pobírá jeden rodič

 

minimálně 365 a maximálně 851 dní od narození dítěte, tj. 12 až 28 měsíců 365 dní od narození dítěte
Maximální celková výše příspěvku, pokud jej pobírá jeden rodič

 

12 366,20 €
Délka pobírání příspěvku, pokud jej pobírají oba rodiče

 

minimálně 456 a maximálně 1063 dní od narození dítěte [1], tj. 15 až 35 měsíců 426 dní od narození dítěte [3]
Maximální celková výše příspěvku, pokud jej pobírají oba rodiče

 

15 449 €
Výše rodičovského příspěvku

 

 

33,88 € až 14,53 € za den, tj. cca 1000 € až 436 € za měsíc [2]; přičemž platí, že čím déle se rodičovský příspěvek pobírá, tím nižší je jeho denní výše ano, alespoň v průběhu posledních 182 dní před porodem / mateřskou dovolenou [4]
Výše povoleného vedlejšího příjmu pro dobu pobírání rakouského rodičovského příspěvku

 

60 % z příjmů relevantního kalendářního roku, minimálně 16 200 € ročně 6 800 € ročně, s vyloučením současného pobírání podpory v nezaměstnanosti
Příplatek při vícečetném porodu

 

50 % výše rodičovského příspěvku na den [2] žádný příplatek
Partnerský bonus

 

pro každého rodiče jednorázově 500 € [6] pro každého rodiče jednorázově 500 € [5]

[1] Podle zvolené varianty je pro druhého rodiče vyhrazeno 91 až 212 partnerských dní; například při nejkratší variantě pobírá rodičovský příspěvek jeden rodič 365 dní a druhý rodič 91 dní.

[2] Podle zvolené varianty. [3] S tím, že pro druhého rodiče je vyhrazeno 61 partnerských dní. [4] Bezpodmínečně se musí jednat o výdělečnou činnost se sociálním pojištěním v Rakousku. [5] Pokud oba rodiče pobírali rodičovský příspěvek v poměru 50:50, resp. 60:40 a každý z nich jej pobíral minimálně 124 dní; o partnerský bonus je nutné požádat zvlášť.

 

Velmi důležité Pozor: Pobíráte-li příspěvek v mateřství, resp. rodičovství i v České republice, od rakouského rodičovského příspěvku se výše českých dávek odečte.

Rakouské přídavky na děti

V našem portfoliu služeb naleznete i vyřizování rakouských přídavků na děti, tzv. Familienbeihilfe. Vyřídíme vám jejich proplácení i za 5 let zpětně a v nejvyšší zákonné výši. Pro rok 2021 se výše přídavků pohybuje v rozmezí od 122,57 € do 158,91 € na dítě měsíčně. Stačí jen vyplnit tento krátký online formulář a o dalším postupu vás budeme informovat.

Další důležitá upozornění

Rakouský rodičovský příspěvek je vyplácen pouze v případě, že na něj vznikl nárok za období delší než 61 dní bez přerušení.

Nárok na příspěvek se neprodlužuje o dny, během nichž nárok na příspěvek zanikl (například z důvodu přerušeného vyplácení přídavků na děti – Familienbeihilfe).

Nejsou-li předloženy veškeré podklady požadované zákonem a příslušnou zdravotní pojišťovnou, dochází ke krácení rodičovského příspěvku.

Kdy můžete požádat o rodičovský příspěvek z Rakouska

O rodičovský příspěvek z Rakouska je možné zažádat 182 dní (cca 6 měsíců) zpětně.

 

Podali jste žádost o rodičovský příspěvek z Rakouska a dostali jste od rakouské zdravotní pojišťovny dopis, se kterým si nevíte rady? Neváhejte a obraťte se na nás, rádi vám pomůžeme.