Peněžní pomoc v mateřství (Wochengeld) je poskytována během následujícího období:

  • osm týdnů před předpokládaným termínem porodu,
  • den porodu,
  • osm týdnů po porodu (při předčasném porodu, vícečetném porodu a při císařském řezu 12 týdnů po porodu).

Osmitýdenní lhůta před porodem se vypočítá na základě předpokládaného termínu porodu uvedeného v potvrzení od lékaře. Lhůta se buď zkrátí, nebo prodlouží v případě, že se porod uskutečnil v jiném termínu, než předpokládal lékař. Pokud se ochranná lhůta – a tím i poskytnutí peněžité pomoci v mateřství – před porodem zkrátí, přiměřeně se prodlouží lhůta po porodu, ovšem maximálně na 16 týdnů.

Velmi důležité U žen s příjmy ze závislé činnosti se výše peněžité pomoci v mateřství odvíjí od jejich čistého příjmu v posledních třech kalendářních měsících před začátkem ochranné lhůty. Ženy, které jsou samostatně výdělečně činnými osobami, obdrží peněžitou pomoc v mateřství podle výše svého příjmu. Ženy zaměstnané na částečný úvazek a pojištěnky-samoplátkyně obdrží fixní částku ve výši 8,91 euro na den (hodnota pro rok 2016).

Příjemkyně dávek podle zákona o pojištění v nezaměstnanosti obdrží peněžitou pomoc v mateřství ve výši 180 % naposledy pobírané dávky. Příjemkyně rodičovského příspěvku obdrží peněžitou pomoc v mateřství pouze na další očekávané dítě, pokud při předcházejícím porodu (tzn. na dítě, na které teď pobírají rodičovský příspěvek) už měly nárok na peněžitou pomoc v mateřství a na začátku ochranné lhůty pobírají rodičovský příspěvek.

Nezapomeňte si vyřídit přídavky na děti

Rakouské přídavky vám vyřídíme rychle a jednoduše, v plné zákonné výši a zpětně i za 5 let. Budeme za vás komunikovat s rakouskými úřady a vyžádáme si za vás všechny chybějící podklady.

Podmínky poskytování peněžité pomoci v mateřství z Rakouska (Wochengeld)

Nárok na peněžitou pomoc v mateřství mají:

  • ženy, které mají příjmy ze závislé činnosti (zaměstnankyně),
  • ženy zaměstnané na částečný úvazek, které si dobrovolně platí pojištění,
  • plně pojištěné ženy pracující jako osoby samostatně výdělečně činné,
  • případně ženy, které jsou pojištěné podle zákona o sociálním pojištění živnostníků nebo podle zákona o sociálním pojištění zemědělců.

Lhůty

O peněžitou pomoc v mateřství lze zažádat od začátku 8týdenní lhůty před předpokládaným termínem porodu.

Příslušná instituce vyplácející PPM

Instituce příslušná k vyplácení peněžité pomoci v mateřství je rakouská zdravotní pojišťovna, u níž je žadatelka pojištěná.

 

Podání žádosti

O peněžitou pomoc v mateřství musíte zažádat u příslušné instituce. Podklady můžete předložit buď osobně, nebo poslat poštou.

Formulář žádosti obdržíte na pobočkách příslušné rakouské zdravotní pojišťovny.

Potřebné doklady

K žádosti podávané před porodem je třeba přiložit:

  • doklad o zaměstnání a výši platu, nebo
  • v případě, že pobíráte dávky podle zákona o pojištění v nezaměstnanosti, potvrzení o výši poskytované podpory v nezaměstnanosti, pomoci v nouzi nebo potvrzení o pobírání rodičovského příspěvku,
  • lékařské potvrzení o předpokládaném termínu porodu.

U žádosti, pokud ji podáváte po porodu, je třeba navíc předložit:

  • při předčasném porodu, vícečetném porodu a při císařském řezu potvrzení z nemocnice,
  • potvrzení o hospitalizaci.

Vyřídíme vám i přídavky nebo vrácení daní z Rakouska

Peněžitá pomoc v mateřství není v Rakousku to jediné, na co vám mohl vzniknout nárok. Můžete využít také možnosti získat přídavky na děti, které jsou v Rakousku vyšší než v České republice. Zároveň můžete zažádat o vrácení daní, a to až za 5 let zpětně. V obou případech stačí vyplnit jednoduchý online formulář na naší stránce a všechno ostatní zařídíme za vás.

Náš tip

Rakouský sociální systém je rodičům dětí opravdu nakloněný, přečtěte si také náš blog na téma rodičovský příspěvek v Rakousku – Kinderbetreuungsgeld.

Zdroj obrázku: Shutterstock