Takzvaný minijob byl v Německu zaveden v dubnu 2003 jako pokus o snížení míry nezaměstnanosti. Díky němu zde byla větší možnost si najít práci i pro dlouhodobě nezaměstnané, kteří nechtěli žít ze sociálních dávek.

Co je to minijob

Minijob je velmi využívaným druhem částečného úvazku. Svou oblíbenost si získal především proto, že se z něj (kromě jedné výjimky, o které se dočtete dále v článku) neodvádí sociální a zdravotní pojištění. Využívá se jako vedlejší zdroj příjmu (brigáda).

Zaměstnavatel má povinnost vás zaregistrovat na Minijob Zentrale – německém úřadě zabývajícím se tímto typem úvazku. Minijob má dvě možné formy, přičemž o to, do které spadáte, se nemusíte vůbec starat – vyřeší to za vás zaměstnavatel.

Velmi důležité Mezi velké výhody minijobu patří práva zaměstnance, které se neliší od klasického úvazku. Jako tzv. minijobber máte nárok na nemocenskou dávku, na dovolenou i minimální mzdu.

Typy minijobu

Rozlišujeme dva typy minijobu:

  • krátkodobý minijob (Kurzfristige Minijobs)
  • 450-Euro-minijobs– mzda nesmí překročit 450 eur za měsíc

Vrácení daní z Německa rychle a spolehlivě

Naši daňoví agenti vám zpracují německé daňové přiznání rychle, bez chyb a s uplatněním všech bonusů a odpočitatelných položek. Neváhejte se na nás obrátit.

Krátkodobý minijob

U krátkodobého minijobu nesmí zaměstnanec pracovat více než 3 měsíce v roce nebo 70 pracovních dnů. Za krátkodobý minijob se neodvádějí daně ani odvody.

450-Euro-Minijob

U tohoto typu minijobu by vydělaná částka neměla přesáhnout 450 € měsíčně. Jedinou možnou výjimkou je nepravidelné překročení této částky, při níž se nezvýší průměrný měsíční příjem za rok nad hranici 5.400 €. Pokud vyděláváte průměrně mezi 450 € a 1.300 € za měsíc, jde o tzv. midijob, který je oproti běžnému úvazku také zvýhodněný. Z 450-Euro-minijobu odvádíte důchodové pojištění ve výši 3,6 %.

 

Krátkodobý minijob 450-Euro-Minijob
Limit Pracovat max. 3 měsíce či 70 prac. dní 450 € / měsíc
Platba daní a odvodů Neplatíte ani dane, ani odvody Důchodové pojištění 3,6 %

 

Minijob využívají především důchodci, studenti a ženy v domácnosti. Ti těží právě z toho, že nemusí platit odvody na zdravotní a sociální pojištění. Tuto výhodu můžete stejně využít, když pracujete na hlavní pracovní poměr a chcete si ještě pár eur přivydělat.

Pozor na povinné zdravotní pojištění

Pokud nemáte žádný jiný úvazek, je nutné si dávat pozor na povinné zdravotní pojištění, které musíte odvádět - v tomto případě samoplátci nebo v rámci rodinného pojištění.

Pozor na zdaněni v České republice

V případě, že jste měli příjem v roce 2021 pouze z minijobu, je třeba zkoumat součet příjmů za celý rok. Pokud tento součet měsíčních příjmů bude převyšovat částku 15 000 Kč, jste v Čechách povinen podat daňové přiznání a vypořádat daň z příjmu.

Neváhejte se na nás obrátit

Rádi vám pomůžeme s podáním německého i českého daňového přiznání, se získáním přídavků na děti z Německa s mnohým dalším. Vyberte si službu z naší nabídky nebo nás kontaktujte.

Zdroj obrázku: Shutterstock