Pracoval jste v Německu v letech 2020-2023? Mohl vám vzniknout nárok na vrácení daní. Chci vrácení daní

Co je to vrácení daní z Německa?

Na úvod si ale ve stručnosti popišme, co to vlastně je vrácení daně z Německa. Pochopení procesu nám dá realistickou představu o tom, jak dlouho může trvat.

Vrácení daní z Německa představuje podání vašeho německého daňového přiznání. Jak už jste se asi dovtípil, nejde o zrovna nejjednodušší činnost. Vyžaduje poměrně velké množství výpočtů a byrokracie. Dobrou zprávou je, že se těmito činnostmi nemusíte podezírat vy, protože vás od nich odbremeníme.

I přesto však tento proces trvá. Naši daňoví agenti musí zkontrolovat, zda od vás mají všechny podklady, zda jsou aktuální a zda je při podávání vašeho německého daňového přiznání můžeme použít.

Dáváme si záležet na tom, aby tato kompletace proběhla co nejrychleji. Poté, co nám doručíte všechny potřebné podklady, vaši žádost o vrácení daní posíláme do Německa zpravidla už do 2 pracovních dnů.

Tady však její cesta nekončí.

Věděli jste, že: zpracování své žádosti můžete urychlit i tím, že nám všechny potřebné podklady pošlete najednou. V takovém případě je od vás nemusíme dodatečně vyžádat a zpracovanou žádost můžeme odeslat co nejdříve.

Jak dlouho trvá vrácení daní z Německa?

Přejděme k tomu podstatnému. Vaše žádost o vrácení daně odešla do Německa. Kdy můžete čekat přijetí peněz na svůj účet?

Bohužel tady už není tak jednoduché odpovědět. Zatímco my, v TJ-Legal, děláme vše proto, abychom vaši žádost odeslali do Německa už do 2 pracovních dnů, německé úřady tak rychlé nejsou.

Velmi důležité Z naší praxe vyplývá, že průměrně trvá vrácení daní z Německa 16 týdnů. Podotýkáme, že jde o průměrnou dobu zpracování, může být delší, ale i výrazně kratší.

Do hry zde vstupuje několik faktorů.

Například pokud žádost o vrácení daní z Německa pošlete v době největší vytíženosti německého finančního úřadu (od února do května), může se tato lhůta prodloužit i na čtyři měsíce. Hodně také zaváží, zda po vás finanční úřad bude žádat dodatečné podklady - pokud ano, proces se může dodatečně natáhnout.

Nejpozději byste ale své peníze měli dostat do šesti měsíců od doručení žádosti na německý finanční úřad. Taková je totiž zákonná lhůta, po jejímž uplynutí vám musí být doručena oficiální daňová kalkulace, tedy tzv. Bescheid.

TIP: máte povinnost podat si německé daňové přiznání? Dozvíte se to v našem blogu.

Pomůžeme vám získat daně z Německa s uplatněním všech odečítatelných položek.

Mohu urychlit přijetí vratky daně?

Teď se logicky nutí otázka, zda tento proces můžete urychlit. Nejupřímnější odpověď zní: ano, někdy, ale ne se 100% účinností.

Německý finanční úřad totiž má své tempo práce, které my ze Slovenska moc ovlivnit nedokážeme. Co ale v jistých situacích můžeme udělat je, že do Německa zavoláme (nebo napíšeme mail) a prověříme, jak to vypadá se zpracováním vašeho německého daňového přiznání. Důvodné je to však nejdříve po 4 měsících od jeho doručení na tamní adresu.

Máme ale pro vás pár tipů, jak můžete své peníze potenciálně získat o něco dříve, nebo alespoň jak zabránit tomu, abyste čekali opravdu příliš dlouho:

  1. doručte nám k žádosti všechny podklady co nejdříve a v úplnosti,
  2. neodkládejte vyplnění žádosti a udělejte tak, jak jen máte všechny potřebné údaje,
  3. pokud máte nějakou otázku či nejasnost, zeptejte se nás předem, rádi vám odpovíme,
  4. žádost vyplňte pravdivě a úplně, nic nezatajujte ani nevynechejte.

Německý finanční úřad žádosti zpravidla zpracovává v pořadí, v jakém je dostane. Teoreticky tedy mají vyšší šanci na dřívější získání přeplatku ti, kteří kompletní žádost odešlou dříve, než jiní. Jak jsme však již uvedli, neexistuje 100 % jistota.

Pamatujte, žádat o vrácení daní z Německa v roce 2024 můžete až za 4 roky zpětně: 2023, 2022, 2021 a 2020. Platí, že za rok 2020 můžete žádat už jen do 31. prosince 2024. Pokud jste v daném roce pracovali v Německu, žádejte o vrácení daní a nenechte své peníze propadnout.